FAKTA OM SATURN

Saturn (symbol ♄) er den sjette planeten fra Solen, og den nest største planeten i vårt solsystem. Den er akkurat som Jupiter en stor gassplanet med en fast kjerne.
Saturn er mest kjent for sine ringer. Galileo Galilei var den første som observerte Saturns ringer i 1610, men den geometriske formen ble først oppdaget av Christiaan Huygens i 1655. Saturn har navnet sitt etter den romerske guden Saturn. Planetsymbolet er en stilisert fremstilling av sigden til denne guden.
Saturns fasong er tydelig flatere ved polene enn ved ekvator, denne fasongen kalles en flattrykt sfæroide. De ekvatoriale og polare diametrene varierer med nesten 10 % (120 536 km mot 108 728 km), dette skyldes den raske rotasjonen og den relativt lette sammensetningen. Saturn er den eneste planeten i solsystemet som gjennomsnittlig har mindre middeltetthet enn vann. Den øverste atmosfæren er mindre tett, og tettheten øker gradvis innover mot planetens indre kjerne.
Saturn har de allment kjente ringene, som sannsynligvis er rester av en eller flere måner som har gått i oppløsning. Ringene består også mye av gasser. Man tror at mange meteorioder kommer fra beltet, når deler av det går i oppløsning.
Ringene består egentlig av minst 5 ringer – Ring A, B, C, D og F. Ringene kommer i rekkefølgen DCBAF. Midt mellom ring C og B ligger Maxwell- og Columbo-gapet, hvor det går såkalte gjetermåner.